#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel MUDr. Jaroslav Ulrich, CSc.


Vyšlo v časopise: Kardiol Rev Int Med 2012, 14(1): 51

Dne 20. února 2012 zemřel ve věku nedožitých 91 let dlouholetý primář interního oddělení v Mostě Jaroslav Ulrich.

Narodil se ve slovenské Vrbici v okrese Liptovský Mikuláš. Maturoval v Praze-Libni, studia na lékařské fakultě ukončil v roce 1949. Po promoci nastoupil na interní oddělení nemocnice v Mostě, kde od roku 1956 do roku 1985 zastával funkci přednosty oddělení. I po odchodu do důchodu pracoval jako internista až do roku 1993.

V roce 1967 obhájil kandidátskou dizertační práci na téma Klinický význam Wolf-Parkinson-Whiteův syndrom. Od roku 1977 byl členem výboru České kardiologické společnosti. Pro své praktické zkušenosti i teoretické vzdělání byl examinátorem kardiologických atestací. Přednesl přes 70 referátů a uveřejnil přes 130 článků, převážně z oblasti revmatické a ischemické choroby srdeční, arteriální hypertenze a diabetes mellitus. Byl zastáncem nedílnosti lůžkové a ambulantní péče. Velmi záslužná byla jeho práce o náhlé smrti, která byla podložena patologickými nálezy. MUDr. Ulrich byl jmenován čestným členem České kardiologické společnosti, obdržel medaili prof. V. Libánského a medaili J. E. Purkyně.

Bylo nanejvýš spravedlivé, že mosteckou internu, působící v oblasti sužované nejhoršími ekologickými podmínkami, vedl lékař vynikajících odborných i morálních kvalit. Svým životem i dílem napsal nezapomenutelnou kapitolu nejen severočeské interny a kardiologie.

MUDr. Michal Fejfuša, CSc.

člen redakční rady


Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#