#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Manuál ambulantního specialisty-kardiologa


Vyšlo v časopise: Kardiol Rev Int Med 2017, 19(1): 73

Rychlé a správné rozhodnutí ambulantního lékaře, bez možnosti konzultace, může mít zásadní dopad na nemocného. Právě tato myšlenka je hlavním motivem monografie Manuál ambulantního specialisty-kardiologa autorů MU Dr. Hany Skalické, prof. MU Dr. Miloše Táborského a kol., kterou na konci loňského roku vydalo nakladatelství Mladá fronta, v edici Postgraduální medicína. Jak uvádí hlavní pořadatel a autor knihy MU Dr. Skalická, lékař na úrovni ambulantní praxe musí nejen pokračovat v procesu vzdělávání, ale studium musí být intenzivnější, neboť takového lékaře už nikdo nevede ani nezkouší.

V publikaci je uvedeno základní ošetření akutních stavů ve spolupráci s operačním střediskem zdravotnické záchranné služby a řešení specifických situací. Koncizní formou a přitom v souladu se současnými doporučeními jsou uvedeny vyšetřovací metody v ambulanci kardiologa (EKG, echokardiografie, ergometrie, 24hodinová monitorace EKG a krevního tlaku, telemedicína). Jsou zde uvedeny základní choroby, se kterými se ambulantní kardiolog setká, s praktickými poznámkami –  např. kdy poslat pa­cienta s vrozenými i získanými vadami srdce do kardiocentra. Zvláštní stať je věnována sledování a léčení pa­cientů se srdečním selháváním, arytmiemi a přidruženým onemocněním v kardiologické ambulanci (kardiorenální syndrom, hematoonkologická onemocnění, geriatrický pa­cient). Záslužná je kapitola o kardiovaskulární rehabilitaci, která stále není v praxi doceněna a není realizována dle současných doporučení, vč. zásad sekundární prevence a změn životního stylu. Velká pozornost je v publikaci věnována přípravě kardiologického nemocného k nekardiální operaci s ohledem na skutečnost, že kardiovaskulární komplikace jsou nejčastější příčinou operační a pooperační morbidity a mortality.

V monografii nechybí ani posudková kritéria v kardiologii, posuzování schopnosti řízení motorových vozidel, minimum právních znalostí v ambulanci kardiologa a spolupráce praktického lékaře s kardiologem.

Čtenář najde vše potřebné v přehledném obsahu kapitol, přesto by byl vhodnější podrobnější rejstřík.

Monografie obsahuje vše, co může zajímat ambulantního kardiologa a neměla by chybět v jeho knihovně. Jsem však přesvědčen, že bude poučná nejen pro ambulantní  kardiology.

MUDr. Michal Fejfuša, CSc.

www.kzcr.cz

michal.fejfusa@seznam.cz 


Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#